Biografia

Martí Ventura Salvador neix a Granollers l’any 1968. Interessat per la música ja des de petit estudia solfeig i harmonia a l’Escola Municipal de Música Josep Ma. Ruera de Granollers amb professors com Carles Riera, Josep Ma. Roger i Josep Guallar. Paral·lelament, també estudia piano modern amb Àlex Martínez, arranjaments amb Lluís Vergés al Taller de Músics i combo amb Eladio Reinon a l’Escola de Música de Bellaterra. Anys més tard, obtindrà el Títol Superior de Jazz i Música Moderna a l’ESMUC.
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura
Martí Ventura

La seva activitat com a professor inicia ben aviat a L’Estudi (1991-1996), escola de música moderna de Granollers on imparteix classes de piano, conjunt instrumental, llenguatge, harmonia, anàlisi i audició. És en aquesta escola on, l’any 1994, neix la Big Band de Granollers, que Martí Ventura dirigeix des del seu inici i de la qual també n’és el pianista. Actualment la Big Band és part de l’Associació Cultural de Granollers.

Ja qualificat com a professor expert en música moderna i piano – jazz, s’afegeix a la plantilla de professors de les escoles de música de Bellaterra (1994-1997), El Papiol (2001-2015) com a Cap del Departament de Llenguatge, l’escola MAC de Cant de Barcelona (1999-2001) i al Taller de Músics de Barcelona (1996-2005) com a professor i assessor pedagògic de piano, llenguatge i conjunt instrumental. Actualment centra la seva activitat docent dins l’Escola Municipal de Música Josep Ma. Ruera de Granollers (2001-actualitat), on és Cap del Departament de Jazz i Música Moderna, impartint també classes de piano, combo i acompanyament. Dins el conservatori, també dirigeix l’EmSembla Jazz Orquestra.

Amb una gran experiència en l’ensenyament, Martí Ventura combina la seva activitat com a docent amb altres projectes personals i pedagògics. Des de l’any 1997 realitza audicions pedagògiques per l’alumnat de primària i secundària de les escoles i instituts de Catalunya, actuant als principals auditoris del país amb espectacles com Descobreix la Big Band, Dansó, La Nora i el Jazz o Bufaflaires.

Com a compositor realitza arranjaments i temes propis amb una gran personalitat i per a tot tipus de públics. Com a líder de Martí Ventura Trio, ha tret a la llum quatre discs formats per temes propis, arranjaments i versions d’estàndards. L’últim disc, L’indret (Jazz Granollers Records, 2019) destaca per la seva capacitat expressiva i la seva qualitat musical. També ha musicat poesia per a cors mixtos i de veus blanques, així com també per a conjunts instrumentals.

Martí Ventura és el compositor de temes de la Festa Major de Granollers, una festa amb més de 30 anys d’història. A part de Martí Ventura Trio, també ha col·laborat amb en Moncho (1993-1998) i amb la companyia de circ Monti&Cia alhora que també forma part de diversos grups d’entre els quals destaquen el Francesc Vidal Quintet i Ivo Oller Grup, que han tret discos recentment: el 2018 i 2019, respectivament. També és membre de la formació Obifunkenobi (Soul, Funk, Jazz), 4Monk en honor a Thelonius Monk (Jazz) i altres formacions esporàdiques de jazz.

Com a compositor, arranjador i intèrpret, ha realitzat diversos treballs per la Big Band de Granollers, com l’espectacle De la Selecció a la Big Band, que es va estrenar el 2017 en honor a l’Orquestra Selecció, formació innovadora que es va crear a Granollers entre els anys 1944 i 1963. També l’any 2018 va participar en la producció Mirrors amb el director Pete Churchill al Teatre Auditori de Granollers, on es van recuperar les peces del seu segon disc: Els Pecats del Cor.

HA COL·LABORAT AMB

Freekció (Fusió)
​Té Punch (Fusió)
​Jaleo (Flamenc-fusió)
​Txell Sust Jazz Gallery (Standarts de jazz)
​Moncho (Boleros)
​Comediants (Teatre)
​Grup del Programa El Pèndol T.V.E. -2 (Director i arranjador)
​“Mass” Missa de Leonard Bernstein (Teclista)
​Big Band de Terrassa
​Teatre amb MONTI&Cia: Klowns (Músic), Utopista (Músic i compositor) ​i Fools folls (Compositor)


COMPOSICIONS I ARRANJAMENTS

Utopista (Teatre Nacional de Catalunya, 1999)
Fools folls (Teatre Borràs i Teatre Grec, 2000)
Blaüncs (Teatre Auditori de Granollers, 2003)
Nora i el Jazz (Big Band de Granollers, 2004)
Pas del temps (Martí Ventura Trio, 2004)
Encantats, cantata per les escoles de Música d’El Papiol i Castellbisbal (2006)
La Festa de la Nora de la Big Band de Granollers (L’Auditori de Barcelona, 2007)
Els pecats del cor amb Martí Ventura Trio i Cor Infantil Amics de la Unió (Palau de la Música Catalana, 2006; Teatre Auditori de Granollers, 2018)
Després del jazz amb Martí Ventura Quartet i el Cor de Cambra de Granollers (Teatre Auditori de Granollers, 2010). Transicions (Martí Ventura Trio, 2012)
De la Selecció a la Big Band (Big Band de Granollers, 2017)
L’indret (Martí Ventura Trio, 2019)
***
Col·laboració amb dos arrengaments sobre temes de música popular d’Astúries per la Big Band d’Oviedo (2006)
Col·laboració amb dos arrengaments per la Big Band del Taller de Músics de Barcelona amb Cris Juanico: Heart & Soul, Unforgetable (2008)
Copyrights © 2019 Martí Ventura - Avís legal